KDU.breadcrumbs.homeInformace Aktuality Kamerový systém, jak s ním naložit?

Kamerový systém, jak s ním naložit?

Přidáno 26. 8. 2016
Josef Svoboda, zastupitel a předseda obvodní organizace KDU-ČSL Praha 4.
Bezpečnost občanů je nesmírná odpovědnost a klíčové téma pro každé zastupitelstvo. Občané Prahy 4 mají možnost se seznámit s bezpečnostní strategií, kterou loni přijalo zastupitelstvo MČ. V této strategii je též řeč o zavádění a užívání kamerových systémů. Dotčená pasáž dokonce obsahuje pojem „autokriminalita“. Jak mi bylo autory strategie vysvětleno, nejde o osobní sledování, jak sám na sobě páchám trestnou činnost. Naopak. Jde o terminus technicus, který prý užívají policisté a chápou tím sledování zaparkovaných vozidel. Téma zavádění kamerových systému kvůli bezpečnosti je skloňováno snad ve všech výborem a komisích našeho zastupitelstva. Z diskuzí mezi zastupiteli a s občany vyplývají rozdílná očekávání od kamerového sledování určitých lokalit a tím také aktivit. Některá jsou až nereálná. Při rozhodování o zavedení kamerového sytému je třeba mít na paměti, že každá kamera na sebe váže obsluhu, a to včetně trvalou službu týmů pro zásahy na místě samém. Taková komplexní služba spojená s provozem kamer není zadarmo. Ano. Na prvním místě stojí bezpečnost občanů, především dětí. V tomto vztahu mají být náklady na zavedení a provozování kamerového systému až na druhém místě. Při projednávání monitorování s cílem povýšení bezpečnosti dětí a občanů na veřejných prostranstvích panuje většinou shoda. Druhým pohledem může být citlivá otázka monitorování pohybu osob kolem problematických míst. Jde o okolí heren, hazardu či míst spojených s distribucí drog. Ve vztahu k tomuto problému zazněly zřetelně dokonce hlasy volající po aktivnějším a důslednějším monitoringu těchto lokalit. Hlavním důvodem je sdružování problémových lidí v jasně definovaných lokalitách, kteří jsou závislí na drogách a hazardu a v důsledku toho mají sklony k opakovaným drobným krádežím či vykrádání bytů v blízkém okolí. Na první pohled mohou být kamery dobrým řešením, ale souběžně zaznívají varovné hlasy proti, a to s odvoláním na ochranu soukromí. Žádnou kamerou nelze sledovat pohyb jen problémových osob. Monitoruje-li se vymezená lokalita kamerou, pak jsou archivováni na záběru všichni, kteří se tam pohybují. Bezpečnost dáváme na první místo, pak musí řádní občané strpět, že budou sledováni souběžně s těmi problémovými. Je to daň současnému stavu. Obdobně tomu je na letišti, kde kvůli hrstce teroristů jsou osobními kontrolami a omezeními pro obsah příručních zavazadel obtěžování slušní lidé až za hranici respektu a ochrany soukromí. Bezpečnost všem.